Krajiški sir | Novi Grad
Tradicionalni domaci sirevei iz okoline Novog Grada
krajiski sir, domaci sir, Banja Luka, Novi Grad, Bosna i Hercegovina, domaca jaja, mlijecni proizvodi, mlijeko, sir, seoska domacinstva, domaci sri sa sela
13383
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13383,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

Novi Grad

Opština Novi Grad

Na sjeverozapadu Republike Srpske, na ušću Sane u Unu

Na sjeverozapadu Republike Srpske i  Bosne i Hercegovine, na ušću Sane u Unu, na oko 220 metara nadmorske visine i površini od oko 469,4 km2  nalazi se Novi Grad .  Opština koja je teritorijalno većim dijelom ruralnog tipa, a preko 60% stanovnika  živi u selima.

Najviši vrh na području opštine je Križ sa visinom od 466 m,  dok je prosječna visina opštine 280 m.

Klima je umjereno kontinentalna, sa jasno izraženim svim godišnjim dobima, sa relativno hladnim zimama, dosta toplim ljetima i dovoljnom količinom padavina.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, ukupan broj stanovnika je 25.240, (12.660 žena i 12.580 muškaraca), nastanjenih u 8792 domaćinstva. 3770 domaćinstava obavlja poljoprivrednu djelatnost, a samo 499 svoje proizvode prodaje na tržištu. Novogradska sela su prave oaze zelenila, čistog vazduha, mira i savršena za ekološki uzgoj voća i povrća kao i bavljenje stočarstvom.

Znamenitosti grada

Više fotografija možete pogledati u galeriji

Stara gradska vjećnica

Jedno od najreprezentativnijih zdanja u Novom Gradu, sagrađena je 1888 god., a locirana na samoj obali Une. Od svog nastanka do danas, više puta je oštećen,a 2013. godine potpuno je restaurirana sredstvima EU, te danas ima stari autentični izgled. Registrovana je kao nacionalni spomenik BiH.

 

Narodna biblioteka

Jedno od najljepših zdanja, sagrađena dvadesetih godina XX vijeka. Raspolaže sa oko 21000 knjiga i sa predivnim čitaoničkim prostorom. Najstarija je kulturna institucija u gradu, u njoj se čuvaju knjige sa pečatom Srpske čitaonice iz 1899. godine. Odlikuje se dekorativnom arhitekturom iz perioda Austrougarske vladavine.

Gradski kej

Jedna od najvećih atrakcija Novog Grada je tri kilometra duga i kamenom ozidana obaloutvrda ili glasoviti novski Kej. S alejom sjenovitih kestena i mirisnih lipa, započet je 1903.god., a svoju cjelovitost sa neizbježnim prekidom kod mosta na Uni i stare gradske Vjećnice dobio je  1985.god.

Zavičajni muzej  – Legat Stojana Ćelića

Više od 35 godina sistematski prikuplja, obrađuje i izlaže kulturno blago novogradske opštine. U galeriji u Novom Gradu, otvorena je nova postavka Legata akademika Stojana Ćelića, rođenog novljanina, koji je svom gradu darovao Legat koji se sastoji od 41 djela. Legat Stojana Ćelića proglašen je nacionalnim spomenikom kulture BiH 2005. godine.

Etno zbirka Milana Karanovića

Osnovana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a dio njegove zaostavštine porodica je poklonila Muzeju u Novom gradu. Dio zbirke je i „soba Milana Karanovića”, a posebno značajan eksponat je primjer fototipskog izdanja Miroslavljevog  jevanđelja, poklon potpisan rukom kralja Aleksandra. Eksponati su stariji od 130 godina (narodna nošnja i motivi veza iz 1888.)

Prirodni turistički potencijali i manifestacije

Netaknuta prirodna bogatstva

Termomineralni izvor „Lješljani“

Spada u hiper-alkalne, termo-mineralne vode sa izuzetno vrijednom i bogatom mineralizacijom od 2500 – 2790 mg/l i temperaturom vode na izvorištu od (31-33) оС. Voda iz Lješljana uspješno se može koristiti kod mnogih kožnih oboljenja i stanja poslije povređivanja kao i u kozmetičke svrhe.

Rijeke Una i Sana sa pritokama

Una kroz novogradsku opštinu protiče dužinom od 35 km sa prosječnom širinom od 80 – 100 m. Najveća pritoka Une je Sana, koja kroz novogradsku opštinu teče dužinom od 16 km, ulijevajući se u Unu u samom Novom Gradu. Vojskova i Strižna, pritoke su Une, a Japra rijeke Sane.

Una regata “Lađom niz Unu”

1971. godine počela kao takmičenje u kajaku na brzim vodama, a od 2012.god. imenu je dodan dio “ Lađom niz Unu“. Ovom manifestacijom se, pored Une i njenih ljepota, promoviše i lađa kao turistički brend. Na području novogradske opštine ima registrovanih  180 lađa.

Tradicija mliječnih proizvoda

Prirodna bogatstva kao prilika za razvoj malih mljekara

Na području Podgrmeča i Potkozarja, području čistog vazduha i brdovitih pašnjaka, nezamislivo je domaćinstvo koje nema nekoliko krava. Krava se ovde smatra hraniteljkom porodice jer kad u kući ima mlijeka, sira i kajmaka niko neće biti gladan. Količine mlijeka, u svakom domaćinstvu su uvijek veće od njihove potrošnje, pa se tradicionalno proizvodi sir, namirnica koja može da traje i do godinu dana.
Krajiški sir se proizvodi od mlijeka domaćih krava koje se hrane travom krajiških pašnjaka, a nastaje procesom prirodnog kiseljenja, ukiseljenom surutkom ili malim količinama jestivog sirćeta.
Na podrušju opštine Novi Grad ne postoje industrijski kapaciteti koji bi uticali na zagađenje vazduha. Od ukupne površine Novog Grada, obradivo zemljište čini nešto više od 44%, pašnjaci oko 11%, a trstici, šume i neplodno zemljište oko 45%.
Na području opštine u toku 2014. godine proizvedeno je i predano mljekarama 5.192.756 litara sirovog mlijeka sa 71 otkupnog mjesta, a broj dobavljača na kraju godine je bio 240.
Proizvodnja mlijeka po grlu nije optimalna i (prema procjeni) iznosi prosječno oko 4.000 litara po laktaciji, a “posledica” je prirodne ishrane krava.

Male mljekare našeg projekta, ponudiće tržištu dovoljne količine, proizvoda, napravljenih po receptu naših predaka, prave domaće sireve. Krajiški sir će sigurno izabrati gradske porodice zasićene industrijskim proizvodima.
Mladi krajiški sir, bez mnogo soli idealan je za djecu i mlade u periodu najintenzivnijeg rasta.
Za ljubitelje bogate arome začina pripremili smo Krajiški sir sa mirođijama. Bez zalogaja neće ostati ni ljubitelji Krajiškog ovčijeg sira.

Poljoprivredno stanovništva na teritoriji opštine0%