Krajiški sir | Proizvodi
Tradicionalni domaci sirevei iz okoline Novog Grada
krajiski sir, domaci sir, Banja Luka, Novi Grad, Bosna i Hercegovina, domaca jaja, mlijecni proizvodi, mlijeko, sir, seoska domacinstva, domaci sri sa sela
15335
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15335,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

Proizvodi

Mladi krajiški sir

Proizvodi se procesom prirodnog kiseljenja, ukiseljenom surutkom ili malim količinama jestivog sirćeta.  Neposoljen je idealan za malu djecu i dijabetičare kao i za pravljenje  poslastica. Za proizvodnju 1 kg mladog sira potrebno je 6-7 litara mlijeka. Mladi sir, uz dodatak pavlake i domaćih jaja savršeno je punjenje za domaće pite i gibanice koja će vas podsjetiti na djetinjstvo i miris bakine kuhinje.

Cijena: (6 – 7) KM /kg

Proizvodi Nada Bundalo

065/653-635

Zreli krajiški sir sa mirođijama

Proizvodi se od domaćeg punomasnog, nekuhanog mlijeka u procesu koji traje nekoliko nedjelja. Prva faza je sirenje, druga cijeđenje i soljenje, a treća sušenje ili zrenje. Sir sazrijeva u posebnoj, za to namijenjenoj prostoriji u kojoj je temperatura između 5 i 15°C, poslije toga se čuva na temperaturi 6-12°C. Pravilno uskladišten (na temp. oko 5°C) sir može da stoji 5 – 12 mjeseci. Za proizvodnju 1 kg sira neophodno je (13 – 14) l nekuhanog mlijeka.

Cijena: 15 KM po kilogramu

Proizvodi Slavica Japundža

066/475-246

Krajiški ovčiji sir

Sir se proizvodi od ovčijeg nekuhanog mlijeka. Nakon sirenja i soljenja, sir se slaže u drvene kace, koje se samo jednom upotrebljavaju, nalijeva sa dobro posoljenom surutkom i stavlja u prostoriju za dozrijevanje. Zrenje traje dva do tri mjeseca.Dobijeni sir je slani, polutvrdi masni sir. Sir je potpuno prirodan bez dodataka, a ovce hranjene travom čistih pašnjaka B.Japre.

Cijena: 8 KM/kg

Proizvodi Jasmina Velić

066/475-246

Proizvode možete kupiti na Tržnici Novi Grad ili putem kontakta na stranici.

Obrada mlijeka

“Mlijeko je najsavršenija prirodna hrana” – Hipokrat, “otac medicine”.
Krajiški sir se proizvodi od mlijeka domaćih krava koje se hrane travom nezagađenih krajiških pašnjaka i napajaju čistom izvorskom vodom.

Sirenje

Surutka je prateći proizvod sirenja, sa jako niskim nivoa masnoće i energetske vrijednosti  te visokim nivoom lakoprobavljivih proteina. Pomaže regeneraciji jeter i podiže imunitet. Idealna je za sportiste.

Sir

Sir je bogat visokokvalitetnim proteinima i svim aminokiselinama u odnosu proporcionalnom čovjekovim potrebama.  Svježi sir je izvor vitamin i minerala naročito kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Može poslužiti za pravljenje poslastica.