Projekat

o projektu

Projekat „Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području opštine Novi Grad“ se odnosi na razvijanje prerađivačkih kapaciteta za tradicionalne mliječne proizvode i to prvenstveno sira, specifičnog za područje novskog Podgmečja i Potkozarja. Trajanje projekta je predviđeno u periodu 13.02.2017.god – 30.04.2018.godine.
Primarna ciljna grupa projekta su žene sa sela koje su već angažovane u proizvodnju sira i mliječnih proizvoda manjeg obima. Na ovaj način želimo da doprinesemo povećanju obima privrednih djelatnosti u seoskim područjima, kao jednog od uslova uravnoteženog i održivog ruralnog razvoja na području opštine Novi Grad. Projektom je planirano pokretanje 3 mini sirane sa dnevnom proizvodnjom sira do 10 kg, te stvaranje uslova za održivost i povećanje obima proizvodnje u budućnosti.

Lokalno partnerstvo u cilju postizanja održivosti i proširenja proizvodnje mliječnih proizvoda i promovisanje na lokalnom i regionalnom tržištu

0
poljoprivrednih gazdinstava
0
članova domaćinstva
0
male sirane

Proces

Proizvodnje

Obrada mlijeka

“Mlijeko je najsavršenija prirodna hrana” – Hipokrat, “otac medicine”. Krajiški sir se proizvodi od mlijeka domaćih krava koje se hrane travom nezagađenih krajiških pašnjaka i napajaju čistom izvorskom vodom.

Sirenje

Surutka je prateći proizvod sirenja, sa jako niskim nivoa masnoće i energetske vrijednosti te visokim nivoom lakoprobavljivih proteina. Pomaže regeneraciji jeter i podiže imunitet. Idealna je za sportiste.

Konačan proizvod

Sir je bogat visokokvalitetnim proteinima i svim aminokiselinama u odnosu proporcionalnom čovjekovim potrebama. Svježi sir je izvor vitamin i minerala naročito kalcijuma, fosfora i magnezijuma. Može poslužiti za pravljenje poslastica.

Donatori

Projekat “Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području opštine Novi Grad” podržan je sredstvima Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2017/2018 godini, koji predstavlja zajedničku saradnju Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

 Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Evropska unija u okviru projekta “Lokalni integrisani razvoj” koji implementira UNDP BiH.

Finansijski mehanizam (64.161,05 KM)
75%
Opština Novi Grad (21.767,50 KM)
25%