Krajiški sir | Domaćinstvo porodice Velić
Tradicionalni domaci sirevei iz okoline Novog Grada
krajiski sir, domaci sir, Banja Luka, Novi Grad, Bosna i Hercegovina, domaca jaja, mlijecni proizvodi, mlijeko, sir, seoska domacinstva, domaci sri sa sela
16934
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16934,page-child,parent-pageid-14093,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Domaćinstvo Velić

Mirela Velić se proizvodnjom sira bavi već 20 godina. U domaćinstvu živi sa kćerkom Jasminom i mužem Dževadom. Poljoprivredno gazdinstvo je komercijalno i bavi se isključivo poljoprivrednom proizvodnjom i to prvenstveno proizvodnjom i preradom mlijeka. Raspolažu sa 8 ha zemljišta (3 ha pašnjaka), 12 krava i 200 ovaca. Mjesečna proizvodnja sira iznosi oko 150 kg i trenutno prodaju isključivo na svom gazdinstvu ili po narudžbi dostavljaju na adresu.

Krajiški ovčiji sir

Najistaknutiji proizvod ovog domaćinstva je zreli (polutvrdi) ovčiji sir koji nastaje procesom prirodnog kiseljenja, ukiseljenom surutkom ili malim količinama jestivog sirćeta. Jedan kilogram sira dobija se od 6-7 litara nekuhanog ovčijeg mlijeka. Sir je potpuno prirodan bez dodataka, a ovce hranjene travom čistih pašnjaka B.Japre.  Zrenje traje dva do tri mjeseca u dobro posoljenoj surutki u prostoriji za dozrijevanje i kojoj temperatura ne prelazi 15 stepeni C.

 

Cijena: 8 KM/kg

  • Polutvrdi kravlji sir

    Nakon sirenja,sir sazrijeva u posebnoj, za to namijenjenoj prostoriji u kojoj je temperatura između 5 i 15°C. Cijena 10 KM/kg

  • Dimljeni polutvrdi sir

    U toku dozrijevanja sir se na kratko dimi i vraća na dozrijevanje. Cijena 12 KM

Mirela Velić

Po zanimanju domaćica, rođena 29.9.1973., udana, majka.  Sve o pravljenju sira naučila je od svoje majke, a vještinama uči i kćerku Jasminu koja joj je najveća pomoć u kuhinji. Kvalitet Mirelinog sira garantuju zeleni pašnjaci na kojima se napasaju ovce i krave i čista izvorska voda kojom se napajuju.

Mjesečno, Mirela oko 7000 litara mlijeka pretvori u ukusni krajiški ovčiji i kravlji sir.

DOMAĆINSTVO

Domaćinstvo Velić ima status komercijalnog gazdinstva i bavi se isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. Posjeduju svu neophodnu mehanizaciju za obradu zemlje, uzgoj krava i proizvodnju i preradu mlijeka. Dnevna proizvodnja po grlu (krave) iznosi od 20 – 25 litara mlijeka masnoće od 4,7% – 5 % mliječne masti. Obrađuju 3 ha vlastite zemlje i 5 ha u zakupu, od čega 3 ha livada i pašnjaka. Krave se napajaju izvorskom vodom sa vlastitog vodovodnog sistema, a ovce napasaju na čistim pašnjacima B. Japre.

KOOPERANTI – MLJEKARICE

Osim mlijeka koje daju krave i ovce u vlasništvu, Mirela ima podršku kooperantica Biljane Baltić iz sela Maslovare i Fatime Burmić iz sela Crna Rijeka koje joj svakodnevno isporučuju mlijeko.

Sve proizvode možete naručiti na broj tel.

066/275-634