Krajiški sir | Domaćinstvo porodice Japundza
Tradicionalni domaci sirevei iz okoline Novog Grada
krajiski sir, domaci sir, Banja Luka, Novi Grad, Bosna i Hercegovina, domaca jaja, mlijecni proizvodi, mlijeko, sir, seoska domacinstva, domaci sri sa sela
16936
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16936,page-child,parent-pageid-14093,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Domaćinstvo Japundža

Slavica i Sveto sa kćerkom Majom i sinom Markom, žive u selu Donji Rakani, koje je, sa svojih 338 stanovnika jedno od  naseljenijih u novogradskoj opštini. Slavica se proizvodnjom sira  bavi već 21 godinu, a sir se u Japundžama pravio od kad su se nastanili u Podgrmeč. Mjesečna proizvodnja sira iznosi oko 300 kg i većina se prodaje potrošačima na području Unsko-Sanskog kantona.

Zreli krajiški sir sa mirođijama

Najistaknutiji proizvod ovog domaćinstva je zreli krajiški sir sa mirođijama. Za proizvodnju 1 kg sira neophodno je (13-14) l nekuhanog mlijeka. Dobija se procesom prirodnog kiseljenja, ukiseljenom surutkom ili malim količinama jestivog sirćeta. Nakon sirenja, dozrijeva u posebnim prostorijama u kojima je kontrolisana temperatura i vlažnost, a nakon dozrijevanja, čuva se u posebnim frižiderima. Originalni recept polutvrdog sira, po sospstvenom ukusu, Slavica je unaprijedila dodavanjem mirođija (crvena paprika, biber, bosiljak, origano,…).

Cijena: (10-12) KM/kg

  • Polutvrdi krajiški sir

    Pravljen od nekuhanog mlijeka. Dozrijeva 21 dan. Cijena 10 KM

  • Krajiški kajmak

    Od punomasnog mlijeka po tradicionalnom receptu, slatki (mladi) i zreli (slani). Cijena 15 KM

  • Smjesa za pitu

    Smjesa mladog sira i pavlake. Cijena 4 KM

Slavica Japundža

Rođena 28.1.1972., školovala se za tekstilnog tehničara, a živi od tehnike izrade sira. Proizvodnji sira ju je naučila svekrva koja joj je i sada najveća pomoć u radu. U tradicionalnu proizvodnju krajiškog sira, Slavica je unijela inovativnost te osmislila vlastite recepte sireva sa začinima. Osebujan ukus sira upotpunila je aromom bosiljka i pikantnošću crvene paprike. Pored ovih, kod Slavice uvijek možete naći i tradicionalni Krajiški sir kao i mladi sir ( sir za pitu) i kajmak. Jedna od rijetkih je koja na tradicionalni način pravi i prodaje kiselo mlijeko.

 

DOMAĆINSTVO

Domaćinstvo Japundža je komercijalno gazdinstvo koje se bavi isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. Posjeduju svu neophodnu mehanizaciju za obradu zemlje, uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. Vlasnici su 26 grla od kojih 16 muznih i 10 junica, sa mjesečnom proizvodnjom mlijeka od 7000 – 9000 litara. Dnevna proizvodnja mlijeka po grlu iznosi 20-25 litara, masnoća mlijeka se kreće oko 4%. Obrađuju 7 ha vlastite zemlja i 7,5 ha u zakupu  (145 ukupno) od čega 5 ha livada i pašnjaka.

KOOPERANTI – MLJEKARICE

Osim mlijeka svojih krava Slavica preuzima mlijeko od kooperantica iz susjednih sela, Snježane Makivić iz sela Druga Čađavica i  Branke Makivić iz sela Matavazi.

Sve proizvode možete naručiti pozivom na broj

066/473-246