Krajiški sir | Domaćinstvo porodice Bundalo
Tradicionalni domaci sirevei iz okoline Novog Grada
krajiski sir, domaci sir, Banja Luka, Novi Grad, Bosna i Hercegovina, domaca jaja, mlijecni proizvodi, mlijeko, sir, seoska domacinstva, domaci sri sa sela
16669
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16669,page-child,parent-pageid-14093,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Domaćinstvo Bundalo

U Devetacima, selu koje broji  123 stanovnika, Nada Bundalo, živi sa suprugom Milićem i sinovima Mariom i Mirkom. Godišnje proizvede oko 2500 kg sira, a posebno se ponosi mladim, neslanim krajiškim sirom idealnim za malu djecu, dijabetičare, srčane bolesnike , kao i za sve kojima se preporučuje smanjen unos soli.

Mladi krajiški sir

Najistaknutiji proizvod ovog domaćinstva, nastaje procesom prirodnog kiseljenja, ukiseljenom surutkom ili malim količinama jestivog sirćeta.  Neposoljen je idealan za malu djecu i dijabetičare kao i za pravljenje  poslastica. Za proizvodnju 1 kg mladog sira potrebno je 6-7 litara mlijeka.

Mladi sir, uz dodatak pavlake koju Nada proizvodi i domaćih jaja savršeno je punjenje za domaće pite i gibanice koja će vas podsjetiti na djetinjstvo i miris bakine kuhinje.

Cijena: 6-7 KM  (zavisnosno od sezone i količine)

  • Tvrdi i polutvrdi krajiški sir

    Za proizvodnju jednog kilograma ovog sira potrebno je oko 10l mlijeka. Sirenje se vrši procesom prirodnog kiseljenja, ukiseljenom surutkom ili malim količinama jestivog sirćeta. Cijena 10 KM/kg

  • Krajiški kajmak

    Krajiški kajmak je od davnina poseban jer u sebi nosi ukus cvijetnih pašnjaka i svježinu planinskih proplanaka. Za 1 kg kajmaka potrebno je skuhati najmanje 30 l mlijeka. Kod Nade možete naći mladi (slatki) i zreli (slani) kajmak, a po cijeni od 20 KM/kg.

  • Sokovi, likeri, zimnica

    Domaći voćni sokovi i sirupi (uključujući i šumsko voće), likeri od višnje, drenjaka i oraha, pekmezi i slatka od domaćeg i šumskog voća, ajvar i kisele sezonske salate.

Nada Bundalo

Rođena 23.10.1953.godine. Udana, majka dva sina. Od 1974. godine živi u Devetacima, gdje se, nakon udaje, doselila iz sela Svodna. Svekrva ju je naučila pravljenju sira i kajmaka, a iskustvo unapređenju vlasite proizvodnje i prodaje.

Nada je svestrana, vrijedna krajiška domaćica, pored obrade mlijeka, priprema i domaće voćne sokove i sirupe (uključujući i šumsko voće), likere od višnje, drenjka i oraha, pekmeze od domaćeg i šumskog voća, ajvar i kisele sezonske salate.

Tridesetogodišnje iskustvo u proizvodnji i prodaji mlijeka i sira su garancija kvaliteta Nadinih proizvoda jer samo zadovoljan kupac godinama kupuje na jednom mjestu.

DOMAĆINSTVO

Domaćinstvo Bundalo je  ima status komercijalnog gazdinstva,  obrađuju 10 hektara vlastite zemlja i 20 ha u zakupu (30 ukupno) od čega 10 ha livada i pašnjaka. Posjeduju 9 krava, a dnevna proizvodnja mlijeka po grlu iznosi 15-20 litara, masnoće od 4,5% – 5% mliječne masti. Krave se hrane isključivo domaćom hranom bez dodavanja koncentrata, a napajaju izvorskom vodom iz vlastitnog vodovodnog sistema. Bave se  isključivo poljoprivrednom proizvodnjom i posjeduju svu neophodnu mehanizaciju za obradu zemlje, uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. Nada i Milić su ljubav prema poljoprivredi i stočarstvu prenijeli na sinove Mirka i Marija koji su im nezamjenjiva pomoć i podrška.

KOOPERANTI – MLJEKARICE

Osim mlijeka koje daju krave u vlasništvu Nada ima podršku kooperantica, Koviljke Vujanović iz sela Prusci i Mileve Lazarević iz sela Lješljani.

Sve proizvode možete naručiti pozivom na broj

065/653-635